REKLAMA

Pomysł na święta

foto: internet

Jest finalistką telewizyjnego programu MasterChef. Wspólnie z mężem prowadzą Dom Tyrolski w Ratnie Górnym. Janina Górnicka zdradza nam co się pojawi u niej na świątecznym stole.

Pani Janina jest tradycjonalistką, dla której świąteczny stół to przede wszystkim: barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, sałatka jarzynowa, zupa grzybowa, karp, śledzie, kompot z suszu. - Mogą być też pstrągi na maśle smażone albo z rożna, jak kto woli. Ryba w galarecie, a w pierwszy dzień świąt również pierogi z mięsem - wylicza Janina Górnicka. - Piekę też dużo ciast, z których zawsze u nas jest makowiec, piernik, sernik. Oprócz tego na pewno będą ciasteczka piernikowe i ciasto makowe z jabłkami. Jeżeli ktoś jest ze Wschodu to często na świątecznym stole pojawiają się kutia, placki z makiem lub bułeczki z makiem. Stół świąteczny, wigilijny też będzie bardzo tradycyjny: będzie opłatek, sianko pod obrusem i figurka Pana Jezusa - dodaje pani Janina. Choć internet jest dziś zawalony przeróżnymi przepisami, a i programów kulinarnych nie brakuje, pani Janina korzysta najczęściej z tych domowych i rodzinnych. - To są przepisy z mojego domu. W święta z innych nie korzystam. Stare przepisy są najlepsze. Wyniosłam ich tyle z domu, że z innych nie gotuję, bo rodzina by tego wszystkiego nie zjadła. Tym bardziej że zawsze robię dużo wszystkiego i każdy tak naprawdę ma, to co chce - zdradza nam finalistka MasterChefa. O tym, że Janina Górnicka zgłosiła się do MasterChefa sąsiedzi dowiedzieli się, gdy zobaczyli ją na ekranach swoich telewizorów. - Z początku nikt nie wiedział, że się zgłosiłam. Dowiedzieli się dopiero jak program został wyemitowany - przyznaje Janina Górnicka. - Najczęściej o to pytają mnie nasi goście. Oni są najbardziej zainteresowani. Pytają głównie o przepisy, o to jak robię np. pasztet, a ja im wtedy opowiadam i udostępniam przepisy. One są też w mojej książce, którą burmistrz wydał. Czasami ją daję gościom - podkreśla pani Janina. Warto przypomnieć, że sernik przygotowany przez finalistkę 4 edycji MasterChefa okazał się być najlepszym ciastem podczas festiwalu słodkości. Do jego przygotowania pani Janina zużywa 10 jajek, kilograma sera i pół litra śmietany „36”. Niezbędne są też mleko w proszku, cukier waniliowy i budyń.

Dodaj komentarz

Komentarze dla artykułu (0): Pomysł na święta

foto ilustracyjne
pixabay.com

Czy dojdzie do budowy ścieżki rowerowej po pasie granicznym na trasie Radków-Tłumaczów - Krajanów – Bartnica?

Budowa kopalni w Ścinawce Śr. nabiera tempa pomimo, że Andrzej Zibrow nie ustępuje. Pierwsi górnicy już deklarują chęć zejścia pod ziemię. Inwestor zaś pierwsze tony węgla chce wydobyć jeszcze przed tegoroczną Barbórką. Czy się uda? O tym m.in. rozmawiamy z Dariuszem Wojciechowskim, prezesem spółki Nexano Minerals, która buduje kopalnię w Ścinawce Śr.

Zamów reklamę

Skontaktujemy się z Tobą

Interesujesz się reklamą w gazecie? Może chcesz wynająć billboard lub promować się na tym portalu internetowym. Uzupełnij poniższe dane, a uzyskasz ofertę dostosowaną do Twoich potrzeb.
Formularz został wysłany.
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×