REKLAMA

III Zimowy Półmaraton Gór Stołowych

Zawody biegowe w niesamowitej scenerii zimowych Gór Stołowych

To będzie najcięższa edycja Zimowego Półmaratonu Gór Stołowych- po rekonesansie biegowym trasy stwierdza dyrektor biegu Piotr Hercog. Czego zatem możemy spodziewać się na rozciągłości 21km?
spora pokrywa śniegowa - najwięcej luźnego śniegu jest oczywiście na polach. Miejscami możemy zapaść się do połowy łydki. Przy Schronisku Pasterka narciarze biegowi udeptali szlaki, sporo też osób widać biegało trasą ZPGS, jednak trzeba się liczyć z solidną pokrywą śniegową
lodu nie widać - przykryty puchem, nawet w newralgicznych miejscach jest biało jak na zdjęciu poniżej - schody na Szczeliniec Wielki.
w lesie śnieg jest zdecydowanie bardziej ubity, jednak bieg stanowi spory wysiłek, a miejscami przypomina trwający kilometrami skip A. Trasa wymagać będzie od nas dobrej kondycji fizycznej i siły.

Start przed Schroniskiem Pasterka. Meta na tarasach widokowych Szczelińca Wielkiego. Po zawodach spotkania i rozmowy ze znanymi alpinistami Polski i świata oraz kameralny koncert.
Data: 21 stycznia 2017
Czas: start o godz. 9:00
Miejsce:
Start: przy schronisku PTTK Pasterka w Górach Stołowych.
Meta: Schronisko PTTK na Szczelińcu (3 km od startu/bazy zawodów).
Baza/Biuro zawodów: Hostel SZCZELINKA w Pasterce
TRASA:Trasa prowadzi szlakami turystycznymi polskich Gór Stołowych. Trasa wymagająca technicznie, dużo skał, zakrętów, znaczne przewyższenia, możliwe duże zaśnieżenie i zalodzenie. Trasa wiedzie szlakami turystycznymi, dodatkowo będzie wyznakowana taśmami organizatora . Dopuszcza się używanie rakiet śnieżnych.

1. Dystans – około 21 km;
2. Przewyższenia: +1000/-800 m
Na trasie przewidziane punkty odżywcze.
Limit czasu ukończenia biegu wynosi 5 godzin.
DEPOZYT:
Zawodnicy otrzymają w pakiecie startowym worek, umożliwiający zdeponowanie rzeczy które organizator dostarczy na metę (Schronisko Na Szczelińcu). Sugerowane składanie depozytów w piątek. Worek można odebrać tylko na podstawie numeru startowego. Limit wagowy depozytu 3 kg.Uwaga: zabrania się pozostawiania w depozycie przedmiotów wartościowych oraz dokumentów.

PROGRAM RAMOWY
PIĄTEK (20.01.2017)
Od 16:00 – 23:00 Weryfikacja (kwaterowanie – dla chętnych) uczestników w biurze zawodów (HOSTEL SZCZELINKA)
20:00 - 20:45 – W świecie alpinizmu – prezentacja
SOBOTA (21.01.2017)
Od 6:30 – 8:15 Weryfikacja uczestników
09:00 start (polana przed Schroniskiem Pasterka)
11:00 - 11:30 planowane przybycie najlepszych zawodników na metę (Schronisko na Szczelińcu)
14:00 zamknięcie trasy
14:30-17:00 Pasta Party (namiot przy HOSTEL SZCZELINKA)
17:00 - 17:45 oficjalne ogłoszenie wyników, wręczenie nagród (namiot przy HOSTEL SZCZELINKA)
17:45 - 18:30 spotkanie – Polski Himalaizm (namiot przy HOSTEL SZCZELINKA)
18:30 - 19:30 spotkanie - Goście Specjalni (niespodzianka)
20:00 - ??? party time (koncert zespołu , ognisko, sauna i balia zewnętrzna)
ZGŁOSZENIA:
Zgłoszeń można dokonać drogą elektroniczną poprzez formularz dostępny na stronie www.maratongorstolowych.pl lub w dniu 21 stycznia 2017 roku w Biurze Zawodów w Pasterce. Decyduje kolejność wpłat na nasze konto.
Rejestracja w Biurze zawodów jest obowiązkowa. Podczas rejestracji zawodnicy i zawodniczki muszą posiadać dowód tożsamości.
WAŻNE PODCZAS BIEGU:
Bieg odbędzie się bez względu na pogodę. W razie naprawdę trudnych warunków trasa może zostać skrócona. Jednocześnie, od uczestników oczekujemy samodzielnej oceny sytuacji panującej w górach i odpowiedniego reagowania w razie pogorszenia pogody. Należy posiadać obowiązkowe wyposażenie (szczegóły w Regulaminie).
Śmieci zabieramy ze sobą! Opakowania po odżywkach, żelach, batonach, butelki, kubeczki etc. należy zostawiać w strefie punktów odżywczych.
Niczego nie wyrzucamy do lasu! Za nierespektowanie tych zaleceń może nastąpić dyskwalifikacja uczestnika.
LIMITY:
Zawodników obowiązuje limit czasu na pokonanie trasy wynoszący 5 godzin. Także na poszczególnych punktach pomiarowych będą wyznaczone limity dotarcia. Dokładne dane są zamieszczone w zakładce TRASA ZPGS.

KLASYFIKACJA:
Dokładne przeprowadzane klasyfikacje uczestników znajdują się w zakładce REGULAMIN ZPGS.

Uwaga – poza tradycyjnymi klasyfikacjami Open, Kobiet i kat. wiekowymi będzie przeprowadzona po raz pierwszy klasyfikacja ALPINISTÓW – nieoficjalne I Mistrzostwa Polski Alpinistów w Biegu Górskim (szczegółowe info kryterium dopuszczającym w Regulaminie).

Podstawą klasyfikacji jest elektroniczny pomiar czasu wykonywany za pomocą chipa przyczepionego do buta zawodnika. Chipy wydawane będą w biurze zawodów wraz z pakietem startowym oraz instrukcją mocowania chipa. Na trasie biegu znajdować się będą maty kontrolne, które odnotowują pojawienie się zawodnika w danym punkcie.
Niezwłocznie po zakończeniu biegu należy zwrócić chip do biura zawodów.

ZAKOŃCZENIE IMPREZY:
Zakończenie zawodów odbędzie się w Wielkim Namiocie przy DW Szczelinka o godz. 17.00

DLA KIBICÓW:
Zachęcamy do kibicowania podczas startu i na mecie biegu. Jeśli wybieracie się na jeden z punktów odżywczych, bardzo prosimy o stosowanie się do wskazań obsługi biegu i parkowanie wyłącznie w wyznaczonych, wskazanych miejscach.
NOCLEGI:
Organizator nie zapewnia noclegów. Każdy z uczestników organizuje sobie spanie we własnym zakresie.
Najwygodniejszym miejscem na noclegi jest miejscowość Pasterka:
Hostel Szczelinka (baza zawodów) – www.przystanekpasterka.pl
Schronisko PTTK Pasterka – www.przystanekpasterka.pl
Caritas – www.wroclaw.caritas.pl
Centrum Łąkowa 1 (Radków) - www.lakowa1.pl
ale także dużo innych obiektów noclegowych znajduje się w miejscowości Karłów (5 km), Radków (15 km), Kudowa- Zdrój (16 km), Duszniki-Zdrój (16 km).

Dodaj komentarz

Komentarze dla artykułu (0): III Zimowy Półmaraton Gór Stołowych

Wiemy, co powstanie w budynku byłego browaru w Radkowie.

Chce przejąć budynek nie patrząc na wydział Ksiąg Wieczystych! Czy przestanie on istnieć?

Zamów reklamę

Skontaktujemy się z Tobą

Interesujesz się reklamą w gazecie? Może chcesz wynająć billboard lub promować się na tym portalu internetowym. Uzupełnij poniższe dane, a uzyskasz ofertę dostosowaną do Twoich potrzeb.
Formularz został wysłany.
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×