REKLAMA

Rak i jedzenie zabijają

foto: pixabay.com

Z roku na rok rośnie liczba zachorowań na nowotwory. Rośnie też liczba zgonów na raka w powiecie kłodzkim.

Dane Głównego Urzędu Statystycznego szokują. W powiecie kłodzkim na przestrzeni trzech ostatnich lat zwiększała się liczba zgonów w wyniku zachorowań na nowotwory. W 2015 r. w naszym powiecie na raka zmarły 502 osoby. Rok później, w 2016 r. zmarło 512 osób, a w 2017 r. zgonów było już 541. Niepokojące są też dane opublikowane w Dolnośląskim Rejestrze Nowotworów dotyczące zachorowań na nowotwory w naszym powiecie. Choć nie są uzupełniane na bieżąco (ostatnie dane pochodzą z 2015 r.), to mogą budzić niepokój. W 2015 r. w powiecie kłodzkim na raka zachorowało 364 kobiet i 376 mężczyzn. Tylko w Nowej Rudzie było to 84 mężczyzn i 83 kobiety. W Radkowie zaś 12 mężczyzn i 29 kobiet. W 2014 r. na raka w powiecie kłodzkim zachorowało 330 kobiet i 326 mężczyzn. W Nowej Rudzie były to 64 kobiety i 86 mężczyzn. W Radkowie zaś 15 kobiet i 26 mężczyzn. Z kolei w 2013 r. na nowotwór zachorowało 286 kobiet i 329 mężczyzn mieszkających w powiecie kłodzkim z czego w Nowej Rudzie było 64 kobiet chorych na raka i 86 mężczyzn. W Radkowie zaś zachorowało 15 kobiet i 26 mężczyzn.

- Biorąc populację tylko Nowej Rudy nie można chyba ogólnie powiedzieć, że w tym miejscu jest jakiś szczególny wzrost zachorowań na nowotwory - twierdzi dr Tadeusz Stępkowski, ordynator noworudzkiego oddziału wewnętrznego. - Natomiast rzeczywiście nowotworów kobiecych i u mężczyzn w tej chwili jest dużo. Moim zdaniem wpływa na to sposób odżywiania się i życia - wyjaśnia dr Stępkowski.

Ciała jak zmumifikowane

- Niedawno rozmawiałem z kolegą, który pracuje w medycynie sądowej i podczas rozmowy powiedział, że zdarzają się sekcje, które z różnych przyczyn należy wykonać po roku czy po dwóch latach i mówił, że w tej chwili ciało ludzkie bardzo długo jest w trumnie, można powiedzieć jest zmumifikowane, choć nie było poddawane takim zabiegom - mówi Stępkowski. - Wszystko przez jedzenie, które spożywamy. Oczywiście to jedzenie, które jest chemią. Tak naprawdę preparaty, które służą do jego konserwacji wchłaniają się do naszego organizmu i takie rzeczy się dzieją - dodaje doktor.

Dodaj komentarz

Komentarze dla artykułu (2): Rak i jedzenie zabijają

Obrazek użytkownika jan
  • jan
  • 30-11-2019

Olej palmowy zamiast sera,schab pakowany próżniowo o zawartości mięsa 50%,rybki z dorzecza Mekongu,chińskie kurczaki na sterydach i antybiotykach itd. Można wymieniać bez końca,Wszystko w promocji i w cenach z gazetki .Parkingi pełne,kasa płynie z Polski wielkim strumieniem.Naród otumaniony telewizyjną reklamą żre syf na potęgę to i zaczyna chorować na potęgę.
Obrazek użytkownika eko
  • eko
  • 30-11-2019

i do tego glifofosat z kaszą, albo kasza z glifosatem w krystalicznie czystym powietrzu

Jan Bednarczyk chce sprzedać salę wiejską, z której korzystają mieszkańcy Raszkowa.

foto: zalewradkow.pl

Domki nad Radkowskim Zalewem od strony czeskiej nie wyglądają estetycznie i psują wizerunek gminy - tak o ośrodku wypoczynkowym mówią radkowscy radni.

Zamów reklamę

Skontaktujemy się z Tobą

Interesujesz się reklamą w gazecie? Może chcesz wynająć billboard lub promować się na tym portalu internetowym. Uzupełnij poniższe dane, a uzyskasz ofertę dostosowaną do Twoich potrzeb.
Formularz został wysłany.
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×