reklama

Menu w areszcie

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Menu w areszcie  - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości<p>Oogłoszono przetarg na wybór firmy, która będzie żywić zatrzymanych</p>
reklama

Nieoficjalnie wiadomo, że zatrzymani mają być do Nowej Rudy wożeni już od marca, a kłodzki areszt będzie zamknięty z powodu tragicznych warunków, w jakich przebywali zatrzymani. - Rozważany jest jednak pomysł remontu tych pomieszczeń i ponowne jego otwarcie, gdy zostanie zamknięty - mówi jeden z naszych informatorów z noworudzkiej policji. Policyjne procedury związane z przeniesieniem aresztu z Kłodzka do Nowej Rudy rozpoczęły się jednak już wiele tygodni temu. 29 stycznia ogłoszono nawet przetarg na wybór firmy, która będzie żywić zatrzymanych. Policjanci zarezerwowali na ten cel 70 tys. zł. Wydadzą jednak mniej. Ale nie wiadomo kto dokładnie. Co ciekawe, dwie oferty jakie otrzymali opiewały na taką samą kwotę - 68 tys. 671 zł. Złożyły je Bar Mleczny „KOLOROWA” z noworudzkiego rynku należący do Krystyny Chłoń-Gazur i Anety Warzocha oraz Firma Handlowo-Usługowa „AMA” należąca do Pawła Zielińskiego z ul. Piłsudskiego 27 w Nowej Rudzie. Policjanci codziennie mają informować kucharzy, ile porcji żywności mają przygotować do wyżywienia zatrzymanych. Posiłki mają im wydawać w opakowaniach styropianowych oraz plastikowych posiadających aktualne atesty. Śniadania mają dostawać w godz. 7.00-8.00, obiady w godz. 12.00-14.00, a kolacja w godz. 18.00-19.00. Dzienny koszt wyżywienia jednego zatrzymanego wynosi 8,90 zł netto (z podziałem na: śniadanie - 2,67 zł, obiad - 3,56 zł, kolacja - 2,67 zł) plus dodatkowe koszty jakie wykonawca usługi ustali z policjantami (np. za zakup opakowań, dostawę, itd.).

reklama

Przykładowy jadłospis dzienny

śniadanie – 2,67 zł wsadu do kotła

pieczywo mieszane 200 g

wędlina krojona 50 g

ser topiony 50 g

dżem porcyjny 30 g

masło 20 g

herbata/kawa zbożowa 250 ml

 

reklama

obiad – 3,56 zł wsadu do kotła

zupa np. jarzynowa 400 ml

sztuka mięsa w sosie 80 g mięso, 100 g sos

ziemniaki/ryż/makaron 200 g

surówka 100 g

jabłko 1 szt.

 

kolacja – 2,67 zł wsadu do kotła

pieczywo mieszane 200 g

pasztet drobiowy 100 g

reklama

ogórek konserwowy 50 g

masło 20 g

herbata/kawa zbożowa 250 ml

 

Przykładowy skład suchego prowiantu dla osób zatrzymanych przebywających w konwoju trwającym ponad 8 godz.

Suchy prowiant na śniadanie lub kolację – stawka 2,67 zł:

kanapka z pasztetem (bułka , masło, pasztet, pomidor), kanapka z serem żółtym, soczek w kartoniku (1 szt.- 200 ml).

Suchy prowiant za obiad – stawka 3,56 zł:

kanapka z szynką (bułka, masło, szynka, sałata, pomidor), kanapka z serem żółtym, soczek w kartoniku (1 szt.- 200 ml), ciastko/owoc (1 szt.).

 

Suchy prowiant za cały dzień – stawka 8,90 zł:

kanapka z szynką (bułka, masło, szynka, sałata, pomidor), kanapka z serem żółtym, kanapka z polędwicą, soczek w kartoniku 3 szt.- 200 ml, owoc.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama