Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kłodzku przypomina podstawowe zasady postępowania w przypadku ptasiej grypy: - dokładne i częste mycie rąk powszechnie stosowanymi środkami dezynfekcyjnymi, - spożywanie tylko żywności poddanej właściwej obróbce termicznej (gotowanej, pieczonej, duszonej, dobrze wysmażonej), - niedopuszczanie do kontaktu mięsa surowego z mięsem gotowanym lub gotowym do spożycia, - niespożywanie jaj na surowo, przed spożyciem jaja gotować przynajmniej 5 minut w temperaturze 900C, - kupiony drób należy przenosić w osobnym opakowaniu, tak by nie miał kontaktu z innym produktami np. warzywa, owoce, chleb, - osoby mające bezpośredni kontakt z ptactwem i produktami pochodzącymi od ptactwa powinny zachować szczególną ostrożność i stosować właściwe środki ochrony osobistej, ze szczególnym uwzględnieniem ochrony układu oddechowego, - w przypadku znalezienia padłego ptactwa należy powiadomić odpowiednie służby np. Inspekcję Weterynaryjną. - w celu ochrony przed zakażeniem ptasią grypą zaleca się szczepienia przeciwko grypie sezonowej.
Ptasia grypa atakuje
Opublikowano: Aktualizacja:
Autor: | Zdjęcie: portalspozywczy.pl
foto portalspozywczy.pl
reklama
Przeczytaj również:
WiadomościNa terenie Polski rozprzestrzenia się zjadliwa grypa ptaków
reklama
reklama
reklama
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.
e-mail
hasło
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE
reklama
reklama
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.