- Na terenie powiatu kłodzkiego przypadki salmonelli występują – mówi Krzysztof Dąda z kłodzkiego sanepidu. Większość to zatrucia znad morza – dodaje. Zakażenie bakteriami z rodziny salmonella, to najczęstsza przyczyna zatrucia pokarmowego w sezonie letnim. Bakterie salmonelli występują w drobiu, jajach i ich przetworach, mięsie i jego przetworach, rybach, pastach i konserwach rybnych, mleku i nabiale. Objawy zatrucia pojawiają się już po 6 do 72 godzin od zjedzenia zainfekowanego pokarmu. Należą do nich m.in. biegunka, nudności i wymioty, bóle brzucha, gorączka do 39 stopni, dreszcze, bóle głowy.
Salmonella znad morza
Opublikowano: Aktualizacja:
Autor:
reklama
Przeczytaj również:
WiadomościKłodzki sanepid ostrzega przed salmonellą, którą najczęściej przywozimy z nadmorskich wojaży.
reklama
reklama
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.
e-mail
hasło
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE
reklama
reklama
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.