reklama

Salmonella znad morza

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Salmonella znad morza - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościKłodzki sanepid ostrzega przed salmonellą, którą najczęściej przywozimy z nadmorskich wojaży.
reklama

- Na terenie powiatu kłodzkiego przypadki salmonelli występują – mówi Krzysztof Dąda z kłodzkiego sanepidu. Większość to zatrucia znad morza – dodaje. Zakażenie bakteriami z rodziny salmonella, to najczęstsza przyczyna zatrucia pokarmowego w sezonie letnim. Bakterie salmonelli występują w drobiu, jajach i ich przetworach, mięsie i jego przetworach, rybach, pastach i konserwach rybnych, mleku i nabiale. Objawy zatrucia pojawiają się już po 6 do 72 godzin od zjedzenia zainfekowanego pokarmu. Należą do nich m.in. biegunka, nudności i wymioty, bóle brzucha, gorączka do 39 stopni, dreszcze, bóle głowy.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama