REKLAMA

Mało zachorowań

foto: pixabay.com

Ani salmonelli, ani zatruć grzybami. W tym roku liczba zachorowań jest u nas znikoma.

Salmonella
W ubiegłym roku na salmonellę zachorował jeden mieszkaniec Nowej Rudy. 3 przypadki stwierdzono w gminie Nowa Ruda (1 w Przygórzu i 2 w Jugowie). Jeden przypadek odnotowano też w Tłumaczowie w gminie Radków. W tym roku w mieście Nowa Ruda na salmonellę nikt nie zachorował, podobnie jak w mieście i gminie Radków. Dwa przypadki odnotowano za to w gminie Nowa Ruda, w Sokolcu i Ludwikowicach Kł. Zakażenie bakteriami z rodziny Salmonella, to najczęstsza przyczyna zatrucia pokarmowego w sezonie letnim. Bakterie Salmonelli najczęściej występują w drobiu, jajach i ich przetworach, mięsie i jego przetworach, rybach, pastach i konserwach rybnych, mleku i nabiale, w sokach owocowych. Najczęściej salmonellę przywozimy z nadmorskich wojaży.
Zatrucia grzybami
Podobnie jest z grzybami. Ten rok to kolejny przykład na to, że nasi grzybiarze, grzyby zbierają z głową. W ubiegłym roku kłodzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna nie odnotowała żadnego przypadku zatrucia grzybami. Nie było ich ani w mieście i gminie Nowa Ruda, ani w mieście i gminie Radków. W tym roku odnotowano tylko jeden przypadek zatrucia u mieszkańca Radkowa.

Dodaj komentarz

Komentarze dla artykułu (0): Mało zachorowań

Trwa remont budynku gospodarczego przy szkole w Ścinawce Dolnej, który zamienia się w szatnie dla osób korzystających z pobliskiego Orlika.

tak jest

Jeszcze dwa tygodnie temu w tym mieszkaniu nie szło żyć, a zostało ono przydzielone 86-letniej kobiecie. Dziś, po naszej interwencji, chlew zamienił
się w przytulny kącik dla starszej osoby.

Zamów reklamę

Skontaktujemy się z Tobą

Interesujesz się reklamą w gazecie? Może chcesz wynająć billboard lub promować się na tym portalu internetowym. Uzupełnij poniższe dane, a uzyskasz ofertę dostosowaną do Twoich potrzeb.
Formularz został wysłany.
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×