Powiat Kłodzki. Książka Kucharska Hrabstwa Kłodzkiego oparta jest na publikacji Elfriede Rathmann Asu schmeckt’s derhaame. Grafschaft Glatzer Kochebuch. Do umożliwienia wydania jej w języku polskim, zmarła w roku 2021 pani Rathmann, jeszcze za swego życia upoważniła księdza Franza Junga, ostatniego wielkiego dziekana kłodzkiego.
Realizacja polskiej edycji jest efektem osobistego zaangażowania w prace nad nią Renaty Czaplińskiej, właścicielki Skansenu Gottwaldówka w Kątach Bystrzyckich oraz jej córki Kariny Fuglińskiej, właścicielki Izby Regionalnej Skowronki w Radichowie.
We wstępie do oryginału z roku 1991, Elfriede Rathmann napisała:
Każdy kraj posiada książkę kucharską ze swoimi specjałami. Ślązacy i mieszkańcy dawnego hrabstwa kłodzkiego mieli wiele wspólnych dań, ale większość przepisów dopasowana była do naszej specyfiki. Hrabstwo kłodzkie otaczają zalesione góry. Z darów pól i lasów przyrządzano wyraziste, pożywne i smaczne potrawy. Na niedziele, święta i szczególne uroczystości, jak odpusty czy świniobicia, rodzinie i gościom podawano specjalne napoje i dania [...] W niektórych przepisach brak informacji o miarach - należy po prostu nieco poeksperymentować.
Pięknie wydaną książkę kucharską z historycznymi przepisami rodem z Ziemi Kłodzkiej kupicie między innymi TUTAJ.
Zobacz również: Znamy nazwiska pierwszych gości festiwalu Olgi Tokarczuk
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.