Reklama

''KUCHENNE REWELACJE” w Wambierzycach

Opublikowano: wt, 19 kwi 2016 09:36
Autor: | Zdjęcie: <p><span style="font-size: xx-small;">Biblioteka Radków</span></p>

''KUCHENNE REWELACJE” w Wambierzycach - Zdjęcie główne

foto <p><span style="font-size: xx-small;">Biblioteka Radków</span></p>

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Promowanie wśród dzieci znaczenia zdrowego odżywiania dla funkcjonowania organizmu

W czwartek 14 kwietnia br. - z okazji tygodnia Promocji Zdrowia - Biblioteka Radków Filia nr 1 w Wambierzycach przy współpracy z wambierzycką szkołą podstawową zorganizowała Dzień Zdrowego Żywienia pt. „KUCHENNE REWELACJE”. Celem tego dnia było promowanie wśród dzieci znaczenia zdrowego odżywiania dla funkcjonowania organizmu, poprzez wdrażanie do samodzielnego przygotowywania posiłków oraz kształtowanie nawyków higienicznych podczas ich wykonywania. Forma pracy zależała od poszczególnej klasy i od jej wychowawcy. Uczestnikami zabawy były wszystkie klasy szkoły oraz grupy przedszkolne. Na rozpoczęcie dnia w klasach I-III i w przedszkolu dzieci wykonały opaski na głowy z obrazkiem przedstawiającymi warzywa lub owoce, natomiast starsze klasy IV- VI przygotowały plakaty promujące zdrowy styl życia. Kolejnym punktem programu była projekcja filmu edukacyjnego dla dzieci podzielona na 4 części: Jestem tym co jem Mózgowe jedzenie Z kulturą przy stole Jak kupować jedzenie Najwięcej emocji dostarczyło dzieciom przygotowywanie w grupach różnego rodzaju zdrowych posiłków (sałatki owocowe, warzywne, kanapki, koktajle owocowe oraz wiele różnorodnych posiłków). Pojawiły się zwierzątka, śmieszne buźki i wiele innych ciekawych rzeczy stworzonych ze zdrowej żywności. Do zadań każdej klasy należało także odpowiednie nakrycie stołu, po czym nastąpiła prezentacja stołów. W celu ich oceny, przez organizatorkę Joannę Saczkę zostało powołane jury, w którego skład wchodziły następujące osoby: dyrektor ZSP Małgorzata Ciechanowicz, szkolna pielęgniarka Jadwiga Przybycień, pracownik biblioteki Ewa Kuczyńska, pracownik sekretariatu szkoły Bożena Wacławik oraz 3 osoby z zewnątrz (opiekunowie uczniów). Przy ocenianiu jury brało pod uwagę: smak i wygląd potrawy, sposób podania, ogólny wyraz artystyczny, czystość stanowiska a także zgodność z tematem – zdrowe żywienie. Następnego dnia (piątek, 15 kwietnia br.) odbyło się wręczenie dyplomów i nagród za najlepiej przygotowany stół, a dla wszystkich uczestników za udział i włożoną pracę jako podziękowanie - owoce. Zwycięzców wyodrębniono w dwóch kategoriach: Klasy młodsze Miejsce I - Przedszkolaki (wychowawcy A. Kołacz i P. Kurowska Miejsce II - klasa I (wychowawca A. Klincewicz) Miejsce III - klasa II (wychowawca U. Paluszek) oraz klasa III (wychowawca K. Urbanek) Klasy starsze Miejsce I - klasa VI (wychowawca R. Strzelecka- Szydło) Miejsce II- klasa IV (wychowawca W. Jachimowicz) Miejsce III - klasa V (wychowawca M. Kaniewska)

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy