reklama
reklama

Sezon grzybowy rozpoczęty. Do lasów ruszyły dziesiątki osób

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Sezon grzybowy rozpoczęty. Do lasów ruszyły dziesiątki osób - Zdjęcie główne
reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościNowa Ruda: Rozpoczął się sezon grzybowy, wiele osób z koszykami ruszyło do lasu. Jednym się poszczęściło, innym nie.
reklama

Pan Ryszard z Nowej Rudy od kilku dni jeździ do lasów w okolicach Ścinawki Górnej i praktycznie zawsze wraca z dużym wiadrem pełnym grzybów, czasami nawet zbiera je jeszcze do reklamówki.

Idę w las ok. kilometra od zaparkowanego samochodu i już po drodze zdarzają się pojedyncze sztuki grzybów. Później w „moich miejscach” wystarczy mi godzina i mam wiadro pełne. Powiem szczerze, że prawie wszystkie grzyby, które zebrałam były zdrowe
– mówi nasz czytelnik.

reklama

Jak zbierać i przechowywać grzyby zanim trafią do kuchni?

Pierwsza zasadą jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi, ale groźnymi dla naszego zdrowia owocnikami. Zbieramy tylko owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale nie zbyt młode, bo wtedy trudno rozpoznać gatunek grzyba. Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare, które pozostawiamy jako „nasienniki". Najczęściej i tak są robaczywe. 

Sezon na grzyby - o tym warto pamiętać

Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie grzybów. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki.

reklama

Nawet najpiękniejsze grzyby mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama