Już jego XI edycję organizuje urząd marszałkowski wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego.
Celem konkursu jest poznanie dolnośląskich regionalnych produktów żywnościowych, od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur, a także potraw stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu.Służy on również poszukiwaniu produktów specyficznych, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką. Natomiast ideą konkursu jest przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
(np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, miód)
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
(np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)
III. Napoje regionalne
(alkoholowe i bezalkoholowe)
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi
(np. farsze)
V. Najlepsze danie i potrawa regionalna
(zupa, danie główne)
info: UMWD we Wrocławiu
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.